20/9/08

La llegenda de Ròmul i Rem

"La tradició més divulgada és que Rem va saltar els nous murs [de la ciutat] per insultar el germà: per això Ròmul l'havia matat i, ple de ràbia, havia dit increpant-lo amb paraules:
"Així acabarà, a partir d'ara, qualsevol altre que salti les meves muralles".
D'aquesta manera Ròmul va obtenir tot sol el poder: la ciutat acabada de fundar, es va dir segons el nom del seu fundador".
(Tit Livi, Ab urbe Condita Liber I, 7, Trad. Bàrbara Matas, ed. La Magrana, Barcelona, 1999)

La llegenda de Ròmul i Rem ens resulta, almenys en part, coneguda, sobretot perquè en un lloc o altre tots hem vist la imatge de la lloba alletant els bessons i perquè relacionem els seus noms amb la ciutat de Roma. Ara bé, els detalls de la història a molts se'ns escapen. A continuació teniu una animació que recull tota la història d'una manera força completa i simpàtica (sobretot tenint present que està feta per alumnes). Val a dir que, pel que fa al final de la història, presenta la versió que teniu en el text de Livi que encapçala l'article. En l'altra versió coneguda la mort de Rem resulta d'un enfrontament entre els dos germans, sorgit per les diferents interpretacions que es fan dels auguris que havien d'establir quin dels dos governaria la ciutat.




Algú s'anima a fer alguna cosa semblant?