"La meva vida la passaré i exerciré la meva professió amb innocència i puresa."
Corpus Hipocraticum
Actualment ningú dubta que la medicina és una ciència. Cal saber, però, que no sempre ha estat així. Inicialment els metges eren una mena de bruixots les habilitats curatives dels quals tenien més a veure amb la màgia que amb la ciència.
Tradicionalment es considera el grec Hipòcrates el pare de la ciència mèdica. El Corpus hippocraticum, manual escrit probablement pels seus deixebles, fou el text bàsic de la medicina fins al segle XVIII. En aquest es recull, entre moltes altres coses, la importància de l'alimentació i el medi físic i social en la salut del pacient.
També s'atribueix a Hipòcrates el Jurament Hipocràtic, un codi ètic que sembla que feia jurar als seus deixebles abans de deixar-los exercir la professió mèdica. Aquesta tradició es va anar difonent al llarg de la història i ha perdurat fins a dia d'avui amb algunes adaptacions (la darrera feta a Ginebra el 1948). Bon exercici és el de comparar les dues versions i provar de veure a què responen els canvis.
Encara més...
Quim Monzó és l'autor d'un relat titulat El Jurament Hipocràtic que apareix a El perquè de tot plegat (1993). Hi ha alguna relació entre el relat i el document que li dóna el nom? Si teniu ganes d'averiguar-ho, podeu accedir al relat aquí.