9/6/08

Jàson i Medea

"Tú del hogar paterno navegaste
con espíritu insano y la doble barrera franqueaste
de las rocas marinas;
y habitas en tierra extraña
privada de esposo y lecho,
pobre de ti, y te destierran
de aquí con oprobio".
Eurípides, Medea, trad. Manuel Fernández-Galiano, Planeta, Barcelona, 1991.




Ai, Medea, quants infortunis vas haver de patir! Però admetràs que no són pocs -ni poca cosa- els que causares al teu torn... Però anem a l'inici de tot. A molts us sonarà l'expedició dels Argonautes. El capdavanter de l'expedició fou Jàson, qui, obeint les ordres de Pèlias, rei de Iolcos, dirigí la nau Argo a la Còlquida per a aconseguir el velló d'or. Quan els Argonautes arribaren a la Còlquida es trobaren amb la negativa del rei, Eetes, de donar-los el preuat objecte. Però heus ací que Medea, filla d'Eetes, enamorada bojament de Jàson, s'oferí a ajudar-lo sempre i quan ell es comprometés a endur-se-la un cop finalitzada l'empresa. I així fou: gràcies a les arts màgiques de Medea, aconseguiren apoderar-se del velló.

Quan l'expedició tornà a la Còlquida, Jàson es trobà que els seus pares havien estat morts per Pèlias. Com a càstig pel crim, Medea convencé les filles del rei a matar-lo i esquarterar-lo dient-los que no era sinó un pas previ al "tractament de rejoveniment" al qual volia sotmetre Pèlias. Però fet el crim es descobreix la mentida i Jàson i Medea són desterrats. Decidiren aleshores anar a viure a Corint, on foren ben rebuts pel rei Creont. Allà visqueren feliçment durant deu anys i van tenir dos fills. Però ben sabut és que la felicitat en poques ocasions és duradera, i menys encara quan parlem d'un mite convertit en tragèdia grega.

El tràgic final de la història deixaré que el descobriu vosaltres mateixos. El que teniu a continuació és un powerpoint força aconseguit on s'explica tot el mite. Val a dir que es permet certes llicències fruit d'un humor poc perspicaç que no asseguro que agradi tothom.
[Podeu trobar més informació sobre el mite a www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/mites/jason.htm. També podeu trobar una versió cinematogràfica força recent (any 2000) de l'expedició dels Argonautes].



Uploaded on authorSTREAM by xavi

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ola profeeee bueno el promes es deute i ja stas comenteda...

aixi que no et deprimeixis

soc en Dani Serrano i m'agradaria que algun dia pengesis els plànols del partenó



gràcies



esque he de fer una maqueta

karen y andrea ha dit...

preofeeeeeeeeeee!!!!!!!!
^^

weno pos aqi n tu clase xD!!!!!

tniamos q comntar no??? :s


pos mu uapa la pagina ehh!!!


no nos emos nterao d na pero ueno... ya nos lo splicaras n clase no???? :S

xk si no stamos un poco muy perdias xD


weno pos ya ta creemoss...

weno sigo scribiendo q aunqedan 5 minutos xD

spero q no nos exes bronca :s
q somos mu buenas las dos :D

weno si t djamos q nos stas diciendo q ceremos xD

weno dewwwww^^








kisesss(K)








att:://a n d r e a y k a r e n