20/10/09

Pandora

"El coratjós fill de Jàpet (Prometeu) el va enganyar (a Zeus) i va robar el guspireig del foc que es veu de lluny, tot amagant-lo a l'interior d'una fèrula. Zeus, que trona en el cel, va sentir un fort enuig en el fons del seu cor i el seu esperit va irritar-se quan va veure en mans dels homes la guspira del foc que es veu de lluny. I a canvi de la guspira del foc va idear una calamitat pels homes. (Hefest) per complaure la voluntat del Crònida (Zeus), va afaiçonar amb terra una figura semblant a una púdica donzella ... Després de crear aquesta bella calamitat, per compensar aquell guany, la va portar on vivien déus i homes... L'estupefacció s'apoderà dels déus mortals en veure el terrible engany, mal ineludible per als homes. D'ell prové la raça femenina, la funesta gernació de les dones..."

Hesíode, Teogonia (Traducció de Joan Castellanos), La Magrana, Barcelona, 1996.

I així comença la història de Pandora. La creació de Pandora és un càstig per a la humanitat, no tant per la dona en si com per la gerra (o caixa, segons la versió més coneguda) que l'acompanya i que destapa malgrat les advertències de no fer-ho. I és que dins d'aquesta gerra s'hi amaguen les penes, les dures fatigues i "les malalties penoses que emmenen els homes a la mort. La dona...traient amb les seves mans la tapadora de la gerra, les va escampar i va proporcionar neguits dolorosos als homes. Només es quedà l'esperança allà a dins".
No és aquest l'únic cas en què la curiositat d'una dona provoca grans desgràcies a la humanitat. La curiositat també empeny Eva a menjar la fruita maleïda que provoca la seva (d'ella i d'Adam) expulsió del Paradís amb les conseqüèncìes que això comporta.
Un exercici interessant i molt recomanable és comparar el mite de Pandora amb el relat bíblic (Gènesi 2-3). Podeu trobar una versió del darrer aquí.
Per acabar, us deixo amb una cançó titulada 'La caja de Pandora' del grup Tierra Santa que tracta el mite grec.
Cuentan que un día un titán
robando el fuego
hizo que Zeus creara una mujer
que fue enviada a los brazos de su hermano
para casarse con él.
Le fue entregada una caja por los dioses
una caja que nunca debió abrir
De ella brotaron locuras y mil males
que no pudieron destruir
que no pudieron destruir.
Abierta está la caja de Pandora
se le advirtió pero aun así ella la abrió
El mal dejó salir de allí Pandora
y en su interior sólo esperanza quedó.1 comentari:

LiiLii ha dit...

Esta cancion tiene la parte de los instrument que me encanta !
a pesar de la letra[..]
es vastante buenA ! jaja
un saludo MireiA.